+32 (0)3 488 00 90 | +32 (0)476 87 00 54

Vestigingen: Koningshooikt (Lier), Bornem 

+32 (0)3 488 00 90 | +32 (0)476 87 00 54

Vestigingen: Koningshooikt (Lier), Bornem 

+32 (0)3 488 00 90 | +32 (0)476 87 00 54

Vestigingen: Koningshooikt (Lier), Bornem 

Over obesitas

Zwaarlijvigheid of obesitas is een groot en toenemend probleem overal ter wereld: ernstig overgewicht komt steeds vaker voor in onze samenleving. Het grootste deel van de wereldbevolking leeft op dit moment in landen waar overgewicht en obesitas meer doden veroorzaakt dan ondergewicht. Europese cijfers zijn rondweg alarmerend en ook in België kampt ruim één op de tien volwassenen met ernstig overgewicht.
Obesitas is behandelbaar, maar soms is een operatie noodzakelijk om het gewichtsprobleem aan te pakken. Dat heet bariatrische heelkunde of obesitaschirurgie.
Als diëten en andere gewichtsbehandelingen hebben gefaald en het om medische redenen toch noodzakelijk is om veel te vermageren kan obesitaschirurgie een goede behandeloptie zijn. Obesitaschirurgie is een juiste keuze als de risico’s van een ingreep kleiner zijn dan de gezondheidsrisico’s ten gevolge van obesitas op lange termijn.
Er bestaan verschillende operatieve technieken in de behandeling van zwaarlijvigheid om jou te helpen vermageren.

Symptomen

Wie obesitas heeft, heeft bijna altijd ook gezondheidsklachten. Dat kan lichamelijk zijn, maar ook psychologisch: onderzoek toont aan dat veel patiënten vinden dat ze ook een mindere kwaliteit van leven hebben. Hieronder vind je een lijst van gezondheidsklachten die veel voorkomen. Herken je meerdere van de genoemde klachten? Ga dan naar je huisarts of contacteer ons. 

    Suikerziekte: vaak dorst en veel plassen, veel moe zijn, rode en branderige ogen, wazig, dubbel of slecht zien, wondjes die slecht genezen, kortademigheid, pijn in de benen bij het lopen, infecties die vaak terugkomen.
    Verhoogde cholesterol: weinig tot geen symptomen, maar leidt zonder behandeling tot hart- en vaatziekten.
    Hoge bloeddruk: hoofdpijn, oorsuizingen, hartkloppingen, dansende vlekjes voor de ogen, neusbloedingen, kortademigheid, spierzwakte en krampen.
    Hart- en vaatziekten: pijn op de borst, last van misselijkheid en/of zweten, vermoeidheid, kortademigheid, vocht vasthouden, prikkelhoest bij platliggen, slapeloosheid, duizeligheid, pijn in de benen.
    Slaapapneu: luid snurken, slaperigheid overdag, onrustige slaap, perioden van ademstilstand, hoofdpijn in de ochtend, depressieve klachten, problemen op het gebied van de seksualiteit.
    Artrose: pijn en/of stijfheid van heupen, enkels en knieën.
    Onvruchtbaarheid: bij vrouwen uit zich dat in acne, beharing op vreemde plaatsen, onregelmatige cyclus, en/of uitblijven van de menstruatie. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mannen met overgewicht en obesitas een verminderde zaadkwaliteit hebben.
    Andere mogelijke klachten: rugpijn, depressie, migraine, astma, maagzuurbranden en jicht.

Er is vaak niet één reden voor overgewicht. Vaak gaat het om een combinatie van redenen, zoals te veel eten, te weinig lichaamsbeweging en een zittend beroep, stress, slaaptekort of genetische aanleg.

Samen naar een gezond gewicht

  • Illustration

    Voedingsadvies

    Elke behandeling of ingreep gaat altijd gepaard met een verandering in levensstijl en eetgewoonten.

  • Illustration

    Operatieve methodes voor gewichtsverlies

    We onderscheiden drie groepen van operatieve methodes voor gewichtsverlies.

  • Illustration

    Hoe bereken je je BMI?

    Niet iedereen die teveel eet, heeft obesitas. En niet iedereen die gezondheidsproblemen heeft, heeft ook obesitas. De ‘Body Mass Index’ (BMI) geeft een goede indicatie of er sprake is van (ernstig) overgewicht.

  • Illustration

    Wie komt in aanmerking?

    Er werden criteria vastgesteld door het RIZIV en jouw mutualiteit op basis van wetenschappelijk onderzoek over de risico’s van obesitas én obesitaschirurgie.

  • Illustration

    Het intakeproces

    In de eerste plaats plannen we een intake raadpleging, waarbij je wordt geïnformeerd over de wijze waarop jouw overgewicht kan worden aangepakt.

  • Illustration

    Uitgebreide preoperatieve screening

    Na de algemene voorlichting volgt een individuele multidisciplinaire intake (screening door ervaren specialisten, zoals een psycholoog, endocrinoloog en diëtiste).

  • Illustration

    Over de ingreep

    Alle ingrepen worden onder algehele verdoving uitgevoerd en vrijwel altijd laparoscopisch.

  • Illustration

    Na de ingreep

    Je moet rekenen op 3 tot 4 weken herstelperiode alvorens je de dagelijkse activiteiten normaal kan hervatten.

  • Illustration

    Risico's en ongewenste effecten?

    Bariatrische operaties worden als relatief veilig beschouwd in vergelijking met andere complexe operaties en behandelingen.

Niet gevonden wat je zocht?

Laat je gegevens achter en wij contacteren je zo snel mogelijk.

Wanneer je ons contactformulier verzendt, verwerken wij de ingevulde gegevens. Je dient hiermee uitdrukkelijk akkoord te gaan:*

Bedankt!

Wij nemen spoedig contact met je op.

Can't send form.

Please try again later.

Nieuws