+32 (0)3 488 00 90 | +32 (0)476 87 00 54

Vestigingen: Koningshooikt (Lier), Bornem 

+32 (0)3 488 00 90 | +32 (0)476 87 00 54

Vestigingen: Koningshooikt (Lier), Bornem 

+32 (0)3 488 00 90 | +32 (0)476 87 00 54

Vestigingen: Koningshooikt (Lier), Bornem 

Illustration

Gastric bypass

De gastric bypass (ook bekend als de “Roux-en-Y”) is een gecombineerde ingreep waarbij zowel een beperkte voedselinname als een verminderde opname van voedingsstoffen beoogd wordt.

Een gastric bypass is een operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgeleid.
Tijdens de operatie wordt het bovenste gedeelte van de maag eerst geniet om een nieuw klein maagje te maken (verkleinde maaginhoud). Deze nieuwe maag heeft de grootte van ongeveer een kiwi. Dan volgt er een overbrugging (bypass) van de darm. De verkleinde maag wordt verbonden (meestal met nietjes) met de dunne darm. De grote resterende maag en het eerste stukje dunne darm (de twaalfvingerige darm) blijven in je lichaam aanwezig, maar er komt geen voedsel meer doorheen. Hierdoor kan je niet zo veel eten en neem je minder voedingsstoffen en vetstoffen op.Door de verminderde opname van vetten en vetoplosbare vitamines is het dagelijks innemen van vitamines absoluut noodzakelijk na deze operatie. Bovendien mag je na deze ingreep weinig suikers of alcohol nuttigen, omdat je anders de kans loopt op “dumping”-klachten. Als je lijdt aan dumpingklachten lijkt het net alsof je een ernstige appelflauwte krijgt, met zweten, hartkloppingen en soms diarree tot gevolg. Net als bij alle andere therapieën moet de gastrische bypass gecombineerd worden met een verandering in levensstijl en eetgewoonten.

De techniek

Illustration

Bij de restrictieve fase van deze procedure wordt in het bovenste gedeelte van de maag een klein maagreservoir gecreëerd met behulp van nietjes.

Illustration

De rest van de maag wordt niet weggenomen maar wordt volledig gesloten met nietjes en gescheiden van het bovenste deel van de maag.

Illustration

Het nieuw gevormde kleine maagreservoir mondt rechtstreeks uit in het middelste deel van de dunne darm waardoor de absorptie van voedingsstoffen in de twaalfvingerige darm overbrugd (gebypassed) wordt.

Illustration

De twaalvingerige darm krijgt ongeveer een meter lager dan de verbinding met het maagreservoir een nieuwe verbinding met de dunne darm. Pas vanaf hier wordt het voedsel met de maag-, gal- en pancreassappen vermengd, wat noodzakelijk is voor de (vertraagde) vertering.

Illustration

De chirurg kan beslissen om de lengte van de darmsegmenten aan te passen om meer of minder malabsorptie te induceren.

Hoe beïnvloedt de gastric bypass je gewicht?

De Gastric Bypass is een techniek die restrictie en malabsorptie combineert: je gewicht wordt dus op basis van beide principes beïnvloed.

    Het nieuwe, kleine maagreservoir zorgt voor restrictie: je krijgt heel snel een vol en verzadigd gevoel - een kleine hoeveelheid voeding is voldoende om het maagreservoir te vullen.
    Door het wegnieten van het grote maaggedeelte zou er ook een negatieve prikkel naar de hersenen worden gestuurd die de productie van ghreline(een stof die het hongergevoel opwekt) afremt.
    Het voedsel wordt pas vermengd met de maag-, gal- en pancreassappen op het ogenblik dat de lis van de twaalfvingerige darm in verbinding komtmet de dunne darm waarlangs het voedsel vanuit het maagreservoir wordt aangevoerd. In vergelijking met de normale spijsvertering, wordthet voedsel daardoor pas later verteerd. Er zullen dus minder voedingsstoffen (vetten, koolhydraten) en calorieën worden geabsorbeerd in het lichaam.
    De snelle lediging van de maaginhoud in de dunne darm veroorzaakt bij inname van veel suikers een gevoel van misselijkheid, het zogenaamde
    dumping- effect. Dit helpt om het eten van zoetigheden te vermijden.

Recente resultaten toonden aan dat met de Gastric Bypass het overgewicht na 60 maanden met de helft gereduceerd wordt bij alle patiënten. De grafiekhieronder geeft de gemiddelde daling van de BMI weer. Na 18 maanden zie je dat er niet langer sprake is van obesitas.

Bron: “Laparoscopic Gastric Bypass Roux-en-Y 500 patients: Technique and Results with 3- 60 month follow-up”Wittgrove AC, Clark GW. Obesity Surgery 2000 June; 10(3); 233-9.

Illustration

Voor- en nadelen

Voordelen

Indien de patiënt zich houdt aan de voedingsvoorschriften is hetgemiddeld gewichtsverlies dat bekomen wordt met de Gastric Bypass meestal groter dan het gewichtsverlies dat verkregen wordt met zuiver restrictieve ingrepen.● Een jaar na de ingreep kan het gewichtsverlies gemiddeld 77%  van het overgewicht bedragen.● Er is ook duidelijk aangetoond dat geassocieerde aandoeningen (comorbiditeiten) zoals rugpijn, slaapapnoe, arteriële hypertensie,● diabetes en depressie, verbeteren of verdwijnen

Mogelijke nadelen

Naast de complicaties die voor elke chirurgische ingreep gelden kunnen enkele specifiekeproblemen optreden na de Gastric Bypass:● Aangezien het duodenum overbrugd wordt, kan de slechte absorptie van ijzer en calcium leiden tot een daling van het totaal ijzergehalte in het lichaam. ●  Er kan een chronische anemie optreden als gevolg van een tekort aan vitamine B12. Over het algemeen is dit te behandelen met voedingssupplementen.● "Dumping"-klachten na het nuttigen van teveel suiker: misselijkheid, transpiratie, flauwvallen en diarree na het eten.●  Haarverlies treedt soms op bij snel vermageren. Het haarverlies is echter tijdelijk en nooit volledig.