Gastric bypass
De gastric bypass (ook bekend als de “Roux-en-Y”) is een gecombineerde ingreep waarbij zowel een beperkte voedselinname als een verminderde opname van voedingsstoffen beoogd wordt.
Een gastric bypass is een operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgeleid.
Tijdens de operatie wordt het bovenste gedeelte van de maag eerst geniet om een nieuw klein maagje te maken (verkleinde maaginhoud). Deze nieuwe maag heeft de grootte van ongeveer een kiwi. Dan volgt er een overbrugging (bypass) van de darm. De verkleinde maag wordt verbonden (meestal met nietjes) met de dunne darm. De grote resterende maag en het eerste stukje dunne darm (de twaalfvingerige darm) blijven in je lichaam aanwezig, maar er komt geen voedsel meer doorheen. Hierdoor kan je niet zo veel eten en neem je minder voedingsstoffen en vetstoffen op.Door de verminderde opname van vetten en vetoplosbare vitamines is het dagelijks innemen van vitamines absoluut noodzakelijk na deze operatie. Bovendien mag je na deze ingreep weinig suikers of alcohol nuttigen, omdat je anders de kans loopt op “dumping”-klachten. Als je lijdt aan dumpingklachten lijkt het net alsof je een ernstige appelflauwte krijgt, met zweten, hartkloppingen en soms diarree tot gevolg. Net als bij alle andere therapieën moet de gastrische bypass gecombineerd worden met een verandering in levensstijl en eetgewoonten.
Bij de restrictieve fase van deze procedure wordt in het bovenste gedeelte van de maag een klein maagreservoir gecreëerd met behulp van nietjes.
De rest van de maag wordt niet weggenomen maar wordt volledig gesloten met nietjes en gescheiden van het bovenste deel van de maag.
Het nieuw gevormde kleine maagreservoir mondt rechtstreeks uit in het middelste deel van de dunne darm waardoor de absorptie van voedingsstoffen in de twaalfvingerige darm overbrugd (gebypassed) wordt.
De twaalvingerige darm krijgt ongeveer een meter lager dan de verbinding met het maagreservoir een nieuwe verbinding met de dunne darm. Pas vanaf hier wordt het voedsel met de maag-, gal- en pancreassappen vermengd, wat noodzakelijk is voor de (vertraagde) vertering.
De chirurg kan beslissen om de lengte van de darmsegmenten aan te passen om meer of minder malabsorptie te induceren.
De Gastric Bypass is een techniek die restrictie en malabsorptie combineert: je gewicht wordt dus op basis van beide principes beïnvloed.
Recente resultaten toonden aan dat met de Gastric Bypass het overgewicht na 60 maanden met de helft gereduceerd wordt bij alle patiënten. De grafiekhieronder geeft de gemiddelde daling van de BMI weer. Na 18 maanden zie je dat er niet langer sprake is van obesitas.
Bron: “Laparoscopic Gastric Bypass Roux-en-Y 500 patients: Technique and Results with 3- 60 month follow-up”Wittgrove AC, Clark GW. Obesity Surgery 2000 June; 10(3); 233-9.
Voor- en nadelen
Voordelen
Indien de patiënt zich houdt aan de voedingsvoorschriften is hetgemiddeld gewichtsverlies dat bekomen wordt met de Gastric Bypass meestal groter dan het gewichtsverlies dat verkregen wordt met zuiver restrictieve ingrepen.● Een jaar na de ingreep kan het gewichtsverlies gemiddeld 77% van het overgewicht bedragen.● Er is ook duidelijk aangetoond dat geassocieerde aandoeningen (comorbiditeiten) zoals rugpijn, slaapapnoe, arteriële hypertensie,● diabetes en depressie, verbeteren of verdwijnen
Mogelijke nadelen
Naast de complicaties die voor elke chirurgische ingreep gelden kunnen enkele specifiekeproblemen optreden na de Gastric Bypass:● Aangezien het duodenum overbrugd wordt, kan de slechte absorptie van ijzer en calcium leiden tot een daling van het totaal ijzergehalte in het lichaam. ● Er kan een chronische anemie optreden als gevolg van een tekort aan vitamine B12. Over het algemeen is dit te behandelen met voedingssupplementen.● "Dumping"-klachten na het nuttigen van teveel suiker: misselijkheid, transpiratie, flauwvallen en diarree na het eten.● Haarverlies treedt soms op bij snel vermageren. Het haarverlies is echter tijdelijk en nooit volledig.