+32 (0)3 488 00 90 | +32 (0)476 87 00 54

Vestigingen: Koningshooikt (Lier), Bornem 

+32 (0)3 488 00 90 | +32 (0)476 87 00 54

Vestigingen: Koningshooikt (Lier), Bornem 

+32 (0)3 488 00 90 | +32 (0)476 87 00 54

Vestigingen: Koningshooikt (Lier), Bornem 

Illustration

Sleeve gastrectomie

Deze vermageringsoperatie maakt deel uit van de restrictieve technieken waarbij de verminderde voedselinname de belangrijkste rol speelt in het vermageringsproces. “Sleeve” betekent “buis” of “mouw”.

Drie vierde van de maag wordt weggenomen zodat er een restmaag overblijft van 100 à 150 cc. Deze operatie heeft naast een maagverkleinend effect ook een hormonale werking en een gunstig effect op suikerziekte.

Naast minder voedingsinname vermindert het hongergevoel aanzienlijk. De resultaten zijn te vergelijken met de bypass (als je niet snoept) vooral in de eerste 3 tot 5 jaar na de ingreep.

Tijdens de operatie worden laparascopisch via kleine insneden van 0,5 tot 1 cm zo'n 5 tot 6 trocarts (werkkanalen) ingebracht.
Deze ingreep bestaat erin de maag te verkleinen door een groot stuk van de maag weg te nemen. Er blijft slechts voldoende maag over om een buisvormige verbinding te hebben tussen slokdarm en twaalfvingerige darm. Het gedeelte van de maag waar het voedsel naar de darm gaat, de pylorus (maagportier), blijft intact. Dit betekent dat het "Dumping Syndroom" normaal gesproken niet voorkomt na dit type chirurgie.
Het volume van de maag wordt behoorlijk verkleind, maar lang niet zo erg als bij de Gastric Bypass operatie. Dit maagreservoir heeft een inhoud van 100 tot 150 milliliter en geeft sneller een volheidsgevoel met een kleinere hoeveelheid voedsel.

Indien de patiënt zich aan een strikt maaltijdritme houdt zal dit tot fors gewichtsverlies leiden.

De techniek

Illustration

Door middel van een overlangse snede verwijdert de chirurg een groot
deel van de maag, namelijk de grote curvatuur ( de grote boog die zich aan één
kant van de maag bevindt).

Illustration

Vervolgens reconstrueert hij het verlengde van de slokdarm (gastrectomie in de verticale as).

Illustration

Het resterende deel van de maag met een capaciteit van ongeveer 100 tot 150 cc is minder elastisch en zal dus minder uitzetten.

Illustration

Onderaan wordt de maagportier of pylorus behouden.

Hoe beïnvloedt de sleeve gastrectomie je gewicht?

Deze techniek is restrictief.

    Je zal snel een volheidsgevoel ervaren na het eten van een klein beetje voeding (net voldoende om het maagreservoir te vullen). Je hebt bijgevolg geen honger meer. Dit betekent echter niet dat je je per se verzadigd zal voelen. In het begin zal je waarschijnlijk nog zin hebben om verder te eten. Dit is echter niet de bedoeling. De sleeve moet je helpen om te vermijden dat je je ‘overeet’ om zo je globale dagelijkse voedsel -(calorie-)inname
    te beperken. Je zal dus minder eten, minder honger hebben en geleidelijk overgewicht verliezen.
    De meeste voedingsmiddelen moeten beter gekauwd worden dan voor de operatie, waardoor je langzamer en minder kan eten.
    Alleen een reductie van de maag volstaat echter niet. Je zal ook je eetgewoonten moeten aanpassen. Hoewel de sleeve gastrectomie een methode
    is die je zal helpen om een houdbaar gewichtsverlies te bekomen, is het geen vermageringsmethode die vanzelf werkt.

Gemiddeld verliezen de patiënten ongeveer 30% (een derde) van hun begingewicht tijdens het eerste jaar tot 18 maanden na de operatie. Wetenschappelijke studies tonen aan dat 50% verlies van het overgewicht behouden blijft na 15 jaar. Dieet en oefenprogramma’s geven slechts 8 à 10% gewichtsverlies over dezelfde periode.

Bron: The facts about weight loss surgery - a balanced discussion of treatment options - brochure for patients Johnson & Johnson US - www.weightlosssurgeryinfo.com.

Voor- en nadelen

Voordelen

Behalve de maagverkleining blijft bij de Sleeve Gastrectomie hetspijsverteringskanaal intact. Hierdoor worden veel ongewenstenevenwerkingen vermeden die gepaard gaan met sommige anderechirurgische behandelingen van obesitas.De ingreep laat geen vreemd voorwerp (bijvoorbeeld een maagballon) – met eventuele afstotingsverschijnselen- na in het lichaam.De vermagering treedt meestal op in de eerste zes tot negen maanden na de operatie. Vooral bij zogenaamde volume-eters is het effect van de ingreep groot omdat het voortdurende hongergevoel verdwijnt.

Mogelijke nadelen

Naast de complicaties die voor elke chirurgische ingreep gelden kunnen enkele specifiekeproblemen optreden na de Gastric Sleeve:● Te grote hoeveelheden eten of te snel vast voedsel innemen, verhoogt het risico op het uitrekken van het maagreservoir en eventueel lossen van de hechting. Dit kan resulteren in verminderd gewichtsverlies en in sommige gevallen kan het nodig zijn om opnieuw te opereren.●  Gezien de kleinere doorgang van het maagreservoir kunnen grotere voedselbrokken blijven steken. Het gevolg is een volledige blokkering van de doorgang met braken tot gevolg.