+32 (0)3 488 00 90 | +32 (0)476 87 00 54

Vestigingen: Koningshooikt (Lier), Bornem 

+32 (0)3 488 00 90 | +32 (0)476 87 00 54

Vestigingen: Koningshooikt (Lier), Bornem 

+32 (0)3 488 00 90 | +32 (0)476 87 00 54

Vestigingen: Koningshooikt (Lier), Bornem 

Illustration

Omega Gastric Bypass

Naast de Gastric Bypass (ook bekend als de "Roux-en-Y" gastric bypass) bestaat er ook de “Omega” Gastric Bypass. Deze operatie wordt ook vaak de "Mini Gastric Bypass" genoemd of in het Engels "One-Anastomosis Gastric Bypass".

Na de Sleeve gastrectomie en de Roux-en-Y Gastric bypass is de mini Gastric Bypass de derde meest uitgevoerde vermageringsoperatie.
Zoals de "Roux-en-Y" gastric bypass is het een gecombineerde techniek die naast de restrictie van voeding (beperkte voedselinname) ook het malabsorptie effect (verminderde opname van voedingsstoffen) beoogt.
Tijdens de operatie wordt het bovenste gedeelte van de maag eerst geniet om een nieuw klein maagje te maken (verkleinde maaginhoud). Dit nieuwe maagzakje is langer dan bij de standaard bypass en heeft de grootte van ongeveer een kiwi.
De dunne darm wordt niet doorgesneden maar op 150 tot 200 cm van het begin van de dunne darm, met het nieuwe maagje verbonden. Er wordt bij deze techniek dus geen stuk van de maag of van de dunne darm weggenomen.
Door deze ingreep worden de maag en de twaalfvingerige darm overbrugd (gebypassed) zodat er geen voedsel meer doorheen komt.
Door de verminderde opname van vetten en vitamines, is het dagelijks innemen van vitamines noodzakelijk na deze operatie.
Bovendien mag je na deze ingreep weinig suikers of alcohol nuttigen, omdat je anders de kans loopt op ‘dumping’-klachten. Als je lijdt aan dumpingklachten lijkt het net alsof je een ernstige appelflauwte krijgt, met zweten, hartkloppingen en soms diarree tot gevolg.

Hoe beïnvloedt de sleeve gastrectomie je gewicht?

De "mini gastric bypass" is een gecombineerde techniek die naast de restrictie van voeding (beperkte voedselinname) ook het malabsorptie effect (verminderde opname van voedingsstoffen) beoogt.

    Studies van grote reeksen patiënten hebben aangetoond dat één jaar na de ingreep gemiddeld 75 % van het overgewicht is verdwenen. Bij een patiënt met een overgewicht van 50 kg betekent dit bij voorbeeld een gewichtsverlies van 38 kg na 1 jaar.
    Na 5 jaar bestaat er nog steeds een gemiddeld verlies van overgewicht van meer dan 70 %. Dit zou hoofdzakelijk te maken hebben met het voedingspatroon van de patiënten en kan zodoende individueel zeer verschillend zijn.
    Meer dan 90 % van de co-morbiditeiten (aandoeningen ten gevolge van de zwaarlijvigheid) verdwijnen of verbeteren dankzij deze ingreep, zoals hoge bloeddruk, type II suikerziekte, rugpijn, slaapapnoe, depressie en andere.

Voor- en nadelen

Voordelen

● Gunstig effect op diabetes, slaapapneu, bloeddruk, …● Gemakkelijke revisie mogelijk ● Snel volheidsgevoel en minder hongergevoel● Ingreep is omkeerbaar

Mogelijke nadelen

Naast de complicaties die voor elke chirurgische ingreep gelden kunnen enkele specifiekeproblemen optreden na de Gastric Sleeve:● Vitaminetekort op middellange termijn● Terugvloed van gal in de maag of slokdarm. Slechts bij een klein percentage dient deze ingreep soms omgezet worden naar een standaard gastric bypass.● Dumpingklachten bij inname van suikers