Operatieve methodes voor gewichtsverlies
De kern van gewichtsverlies?
Je energiebalans is in evenwicht als de verhouding tussen de hoeveelheid voedsel opgenomen door je lichaam en de energie verbruikt door je lichaam in evenwicht is:
Voedsel innameENERGIEBALANS = _______________________ Energieverbruik
Een eventueel overschot aan energie wordt opgestapeld in de vorm van vet in afwachting van verbranding bij een tekort aan energie. Indien de energie die je verbruikt tijdens een fysieke inspanning groter is dan de energie die je via voedsel inneemt, zal het overtollig vet verbrand worden. Concreet kan je dus gewicht verliezen door ofwel een verminderde inname van voedsel, ofwel een vermeerdering van fysieke activiteit of door een combinatie van beiden.
Bariatrische chirurgie is gebaseerd op dezelfde kernprincipes:
We onderscheiden drie groepen van operatieve methodes voor gewichtsverlies:
● Sommige operaties zorgen ervoor dat de hoeveelheid voedsel die men kan eten tijdens een maaltijd sterk wordt beperkt (restrictie).
● Andere operaties zorgen er dan weer voor dat het voedsel minder door het lichaam wordt opgenomen (malabsorptie).
● De gastric bypass combineert beide operatieve technieken: restrictie door verkleining van de maag en malabsorptie door de opname van vetten te beperken.
De gastric bypass werkt dus restrictief én beperkt de opname van vetten, wat moet bijdragen tot meer evenwichtige eetgewoontes na de operatie.