+32 (0)3 488 00 90 | +32 (0)476 87 00 54

Vestigingen: Koningshooikt (Lier), Bornem 

+32 (0)3 488 00 90 | +32 (0)476 87 00 54

Vestigingen: Koningshooikt (Lier), Bornem 

+32 (0)3 488 00 90 | +32 (0)476 87 00 54

Vestigingen: Koningshooikt (Lier), Bornem 

Over de ingreep

De laparoscopische of minimaal invasieve heelkunde

Alle ingrepen worden onder algehele verdoving uitgevoerd en vrijwel altijd laparoscopisch. De laatste 10 jaar wordt in de chirurgie vaak gebruik gemaaktvan laparoscopische procedures (kijkoperaties). Dit houdt in dat er geopereerd wordt met behulp van een camera en instrumenten die via kleine sneetjes in de buik worden gebracht. Dit heeft als groot voordeel dat er geen grote wond wordt gemaakt. Hierdoor herstel je sneller en blijven er geen grote littekens achter. Na de ingreep word je naar de uitslaapkamer gebracht en eenmaal voldoende wakker, kan je terug naar je kamer.

Illustration
Illustration

De techniek

Illustration

Bij de restrictieve fase van deze procedure wordt in het bovenste gedeelte van de maag een klein maagreservoir gecreëerd met behulp van nietjes.

Illustration

De rest van de maag wordt niet weggenomen maar wordt volledig gesloten met nietjes en gescheiden van het bovenste deel van de maag.

Illustration

Het nieuw gevormde kleine maagreservoir mondt rechtstreeks uit in het middelste deel van de dunne darm waardoor de absorptie van voedingsstoffen in de twaalfvingerige darm overbrugd (gebypassed) wordt.

Illustration

De twaalvingerige darm krijgt ongeveer een meter lager dan de verbinding met het maagreservoir een nieuwe verbinding met de dunne darm. Pas vanaf hier wordt het voedsel met de maag-, gal- en pancreassappen vermengd, wat noodzakelijk is voor de (vertraagde) vertering.

Illustration

De chirurg kan beslissen om de lengte van de darmsegmenten aan te passen om meer of minder malabsorptie te induceren.

Belangrijk voedingsadvies vóór de ingreep: 

Het is belangrijk om 1 tot maximum 3 weken voor de ingreep eiwitrijke, vet- en koolhydraatarme voeding te gebruiken. Een grote en te vette lever bemoeilijkt immers de ingreep. Door de voeding voor de ingreep eiwitrijk en vet- en koolhydraatarm te maken slinkt de lever aanzienlijk en kan de operatie in goede omstandigheden plaatsvinden. Volg dus strikt het door de diëtiste opgestelde schema: brood, pasta, rijst, aardappelen, gesuikerde voedingsmiddelen en
vetten zijn niet toegelaten.

Richtlijnen vóór de ingreep

● Drink en eet niet meer vanaf 6 uur voor de operatie. ● Neem een douche de dag van de ingreep. ● Breng geen make-up aan, verwijder nagellak, draag geen juwelen. ● Vermijd aspirine vanaf 10 dagen voor de ingreep. ● Stoppen met roken vanaf 4 weken voor de ingreep en dit tot minstens 4 weken na de ingreep.