Zwaarlijvigheid: een ziekte mét goede behandelresultaten!
Bron: PRIMA azine - #samensterkinzorg – Jaargang 1 | december 2019 | zesmaandelijks tijdschrift
Zwaarlijvigheid of obesitas komt steeds vaker voor in zowat de hele wereld. In België alleen al heeft ruim de helft van de bevolking te kampen met overgewicht. Sommige personen worden zelfs ziekelijk zwaar en zo komt hun gezondheid ernstig in het gedrang. Denk aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoe bloeddruk, slaapstoornissen, gewrichtsproblemen,…
Het is echter nog steeds niet geweten waarom de ene persoon neiging heeft om zwaarlijvig te worden en de andere dan weer niet. Wat we zeker weten is dat ziekelijke zwaarlijvigheid niet alleen het gevolg is van zomaar “te veel eten”: een dieet met meer beweging heeft bij een aantal mensen onvoldoende resultaat, met steeds hervallen tot gevolg: het gekende jojo-effect.
Obesitas en vooral ziekelijke obesitas worden eindelijk ook meer en meer beschouwd als een chronische, ongeneeslijke ziekte. Ze is wel behandelbaar, maar soms is ingrijpende chirurgie noodzakelijk. Voor ziekelijke zwaarlijvigheid is chirurgie momenteel nog de enige optie die werkt op lange termijn. Echter ook na chirurgie zullen de aspecten van voeding en beweging dienen aangepakt te worden om obesitas onder controle te houden.
Zwaarlijvigheid: een complex probleem
Er zijn meerdere factoren die overgewicht kunnen veroorzaken: voeding, beweging, erfelijkheid, omgeving,… Obesitas is dus niet zomaar het gevolg van “te veel eten”. Een goede behandeling van obesitas vraagt daarom een gespecialiseerde, multidisciplinaire aanpak. Laat dat nu net de aanpak zijn die wij hier binnen AZ Rivierenland jou kunnen bieden met ons obesitascentrum! Wij beschikken over een aparte dienst bariatrie, uniek in Vlaanderen en ver daarbuiten!
Of je nu voor een chirurgische of niet-chirurgische behandeling kiest, wij zorgen voor een traject op maat, met zeer veel aandacht voor persoonlijke opvolging en nazorg.
We werken binnen ons team samen met bariatrische chirurgen, endocrinologen, gespecialiseerde verpleegkundigen, psychologen, diëtisten, kinesisten en maagdarmspecialisten. Zo krijg je de best mogelijke zorg.
Behandeltrajecten
Vermagering via voeding en beweging
Onze diëtisten en kinesisten werken met jou een op maat gemaakt programma uit dat haalbaar is en dat werkt
Vermagering via bariatrische heelkunde (vermageringsoperatie)
De arts zal je uitgebreid informeren over de mogelijkheden binnen dit traject, de voor- en de nadelen van elk type operatie, het kostenplaatje,… Nadien word je stap voor stap door het hele team begeleid tot aan je ingreep.
Onze artsen voeren volgende ingrepen uit:
- Gastric bypass
- Mini gastric bypass
- Banded gastric bypass
- Sleeve gastrectomie
- Endoscopische gastroplastie (sleeve)
Daarnaast voeren we tegenwoordig ook vaak redo-operaties of ombouwoperaties uit, na vroegere ingrepen met complicaties of bij nieuwe gewichtstoename.
Voortraject
Eerst gaan we na of je in aanmerking komt voor een operatie. Ook willen we nagaan wat obesitas al van schade heeft toegebracht op je lichaam. Voor zulke ingreep zijn er immers enkele voorwaarden aan verbonden. Alvorens we kunnen overgaan tot een operatie, worden er aantal consultaties en onderzoeken ingepland.
- Een bloedafname
- Een 24-uurs urinecollectie
- Een gastroscopie en eventueel echo van de lever
- Een gesprek met de psycholoog
- Een consultatie bij de diëtiste
- Een consultatie bij de endocrinoloog (een arts die zich bezig houdt met de klieren die hormonen afscheiden)
- Eventueel een slaaponderzoek bij vermoeden van slaapapneu (ademstilstand tijdens de slaap)
- Een orale glucose intolerantie test (OGTT)
- De chirurg bespreekt de resultaten van deze onderzoeken samen met jou. Deze bepalen immers mee of je in aanmerking komt voor obesitaschirurgie. Als dat het geval is, dan stel je samen met de chirurg een plan van aanpak op.
Kom je niet in aanmerking voor een vermageringsoperatie? Dan kan je altijd terecht bij de diëtiste/coördinator om je gewicht aan te pakken. Deze helpt je stapsgewijs op weg naar een gezonde levensstijl die haalbaar is én blijft op lange termijn.
Hospitalisatie
Tijdens de hospitalisatie word je opgevolgd door de chirurg, diëtiste, kinesist en uiteraard ook door de verpleegkundigen. Na je operatie doe je een sliktest om te kijken of er geen lekkage optreedt. Is deze goed? Dan start je met water drinken en een yoghurt of bouillonsoepje (vloeibare voeding). Samen met de kinesist doe je ook ademhalingsoefeningen.
Na 1 tot 2 nachten in het ziekenhuis mag je terug huiswaarts keren. Uiteraard kan je steeds terecht bij je chirurg als je vragen hebt. We hebben onze eigen wachtdienst, zodat jij als patiënt steeds terecht kan bij een gespecialiseerd chirurg in geval van problemen na de operatie.
Natraject
Na de operatie zal je niet alleen gewicht verliezen, maar zullen ook je gezondheidsklachten verminderen of zelfs verdwijnen. Om een succesvol gewichtsverlies op lange termijn te bereiken, kom je regelmatig op controle.
Zo bekijken we of alles goed geneest en of er klachten of vragen zijn. Levenslange opvolging van vitamine- en voedingsstatus zijn evenwel noodzakelijk. Je komt nog 6 keer op vaste tijdstippen terug op controle bij de chirurg en dit over een periode van 2 jaar. Nadien blijft het nuttig jaarlijks op controle te komen.
De diëtiste, kinesist en psycholoog staan steeds ter beschikking om jou extra te begeleiden. Bovendien kunnen patiënten in het ziekenhuis een bewegingsprogramma volgen, aangepast aan hun wensen en mogelijkheden.